Wiosna przyszła pełną parą więc dzisiaj będzie lekko i zielono.
Curry jest jedną z najbardziej znanych i dostępnych przypraw na świecie. Samą nazwę można łączyć z tamilskim słowem “kari”, które oznacza “sos”. Słowo “curry” zawdzięczamy zaś Brytyjczykom, którzy zaliczyli do tej kategorii niemal wszystkie gęste, pikantne i aromatyczne potrawy z terenów subkontynentu indyjskiego.
Już tradycyjnie w poniedziałek coś na osłodę.
Tak naprawdę pęczak jest jednym z trzech rodzajów kaszy jęczmiennej. Była dawniej i jest obecnie jedną z najpopularniejszych, polskich kasz. Pojawiała się zarówno na królewskich stołach, jak i w chłopskich kuchniach.
Dzisiaj coś dla zabieganych... żartowałam. Wiem, że siedzicie w domu. Ale jeśli śpieszy Wam się do oglądania poleconych przez nas filmów i koncertów może jednak przyda się szybki przepis.
Jeśli masz dosyć popularnych kanapek z serem lub szynką postaw na pasty do chleba. Są proste w wykonaniu i przede wszystkim bardzo tanie. Zmieniaj dodatki, a nigdy ci się nie znudzą. Podobnie jak humus możesz je zjeść z pokrojonymi w słupki warzywami ( marchewka, rzodkiew, kalarepa). W tej opcji będą też doskonałym lunch boxem do pracy.
Na dzisiaj mamy prawdziwą bombę zdrowego białka. Sprawdzi się też jako posiłek potreningowy.
Na osłodę poniedziałku coś na słodko. Zamiast nudnych naleśników – pełnoziarniste placuszki bananowe. Miękkie, słodkie, ale zdrowe. A co najważniejsze proste i błyskawiczne w przygotowaniu.
Piątek, piąteczek, pią... a nie! Kwarantanna. :-) W takiej sytuacji zamiast drinka ze słomką (tak przy okazji plastikowe słomki już dawno są passé ) proponuję zdrowy, smaczny koktajl.
Dzisiaj lekka zupka żeby nie rosła... masa ;-)
Przejdź do kategorii