Warto wzbogacić swoją dietę w jarmuż. Ten kuzyn kapusty uprawiany był już w średniowieczu ze względu na swe walory... estetyczne. Dopiero w XXI wieku zrobiło prawdziwą karierę i to nie bezpodstawnie. Popularność jarmużu wynika z tego, że dla naszych kości jest lepszy niż mleko, zaś niedokrwistości zapobiega bardziej niż wołowina. Sześćdziesiąt gramów jarmużu zawiera 134% zalecanej dziennej dawki witaminy C. W stu gramach jarmużu znajduje się 150 mg wapnia, podczas gdy w szklance mleka tylko 125 mg. Posiada on również wysoką zawartość błonnika, przeciwutleniaczy, witamin A i K, białek, oraz luteiny i zeaksantyny, które mają bardzo dobry wpływ na nasz wzrok. Porcja jarmużu zawiera również 121 mg kwasów omega-3 i 92 mg kwasów omega-6. Jarmuż jest niskokaloryczny 100 g jarmużu to tylko 44 kcal. Roślina ta zawiera cenne minerały takie jak żelazo, magnez, potas, kwas foliowy. Jednym słowem jarmuż to prawdziwy superfood!
Zielony koktajl z jarmużu i melona
SKŁADNIKI:
Banan - 2 małe sztuki (250 g)
Siemię lniane - 1,5 łyżki (17 g)
Melon - 1 plaster (180 g)
Jarmuż - 2 garści (35 g)
Mięta - 6,5 liścia (6 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Liście jarmużu dokładnie umyj.
2. Owoce umyj, obierz.
3. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie potrzeby dodaj wody.
4. Całość udekoruj listkami mięty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 286 kcal
Węglowodany: 48 g
Tłuszcz: 6 g
Białko: 8 g
Komentarze