Zielone kuleczki przybyły do nas aż z Tybetu i Indii, gdzie do tej pory rosną dziko. Wielkim ich fanem był Król Słońce. Zielony groszek działa kompleksowo – dostarcza nam witamin, które pozwalają organizmowi prawidłowo funkcjonować na niemal wszystkich płaszczyznach. Witaminy z grupy B, w tym cenną niacynę (witaminę B3), która odpowiada za neutralizowanie wolnych rodników, a tym samym obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi – chroni więc przed miażdżycą i chorobami serca. Tzw. „witaminy młodości”, czyli A, C i E, które przyspieszają gojenie się ran i poprawiają kondycję skóry. Witamina C dodatkowo odpowiada za podniesienie odporności organizmu i ochronę przed rozwojem komórek nowotworowych. Witaminę K, dzięki której krew zachowuje właściwą krzepliwość. Witamina ta umożliwia też prawidłowe wchłanianie się wapnia – składnika niezbędnego do wzmocnienia kości. Zielony groszek zawiera również białko przypominające to zwierzęce lecz łatwiej strawne i lepiej przyswajalne. Dlatego niezastąpiony jest w diecie osób aktywnych fizycznie. Szybko powoduje uczucie sytości, a że jest niskokaloryczny stanowi wspaniały posiłek dla tych co dbają o linię lub się odchudzają. Na czas kwarantanny groszek to przyjaciel idealny.
Makaron z groszkowym pesto
SKŁADNIKI:
Czosnek – 1 ząbek (około 2 g)
Dynia pestki – 20 g
Groszek zielony – 150 g (mrożony lub z puszki)
Makaron razowy - 70 g
Natka pietruszki – 10 g
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Ugotuj groszek lub jeśli masz ten z puszki przepłucz go wodą na sitku.
2. Zblenduj groszek, czosnek, większość natki. Dopraw solą i pieprzem.
3.Ugotuj makaron.
4. Wymieszaj makaron z kremem z groszku, posyp pestkami dyni i resztą pietruszki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 472 kcal
Węglowodany: 71 g
Tłuszcz: 12,5 g
Białko: 24 g
Komentarze