Jeżeli z wczorajszego omletu zostały wam jakieś pieczarki to przydadzą się do tego przepisu. Niestety wciąż jeszcze wiele osób powtarza mit o tym, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych i sięga po nie zbyt rzadko. To zupełna bzdura.
Dzisiaj omlet ale taki zupełnie nietradycyjny, bo bez jajek. Przepis jest odpowiedni dla osób, które nie tolerują glutenu, gdyż ciecierzyca należy do roślin naturalnie bezglutenowych. Warto też podkreślić czterokrotnie większy udział błonnika, którego niedobory często mają osoby będące na diecie bezglutenowej, niż w klasycznej mące oraz ponad dwa razy większą ilość białka.
Według legendy buraki były podawane już na ucztach u Piastów. Na pewno są one prawdziwym skarbem wśród warzyw, gdyż zawierają całe bogactwo witamin i mikroelementów. Są genialnym źródłem żelaza, które jest naturalnym środkiem krwiotwórczym, od wieków stosowanym w medycynie naturalnej do leczenia anemii.
Nie wiem jak wy, ale ja staram się marnować jak najmniej jedzenia i cieszy mnie każdy przepis, który pomaga mi ograniczyć wyrzucanie czegokolwiek. Ponieważ uwielbiam też rzodkiewki w każdej ilości, przepis na pesto z ich liści wypróbowałam z wielką ochotą. I tak, jest wspaniałe!
Dzisiaj wjeżdżają „stejki”! No dobra.. odchudzona i roślinna wersja. Panowie proszę nie kręcić nosami, gdyż częste spożywanie kalafiora (połączonego z zawartą w kurkumie kurkuminą) może pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka prostaty.
W dzisiejszym przepisie pojawia się jeden „magiczny” składnik, którego niestety nie kupicie stacjonarnie w Łukowie. Chodzi o płatki drożdżowe nieaktywne. Jednak bez problemu można dostać je w różnych sklepach online, lub na popularnym serwisie aukcyjnym.
Jeśli naleśniki kojarzą wam się głównie z cukrową bombą kaloryczną po tym przepisie zmienicie zdanie. Bo można zrobić wyśmienite wytrawne naleśniki, które są bombą ale wartości odżywczych.
Dzisiaj przepis na zdrowszą wersję burgerów. Cukinia to bardzo wdzięczne w obróbce warzywo. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, placki, kotlety i piec ciasta.
Połączenie idealne: tofu i szparagi. Dopóki trwa na nie sezon napawajmy się smakiem szparagów i bogactwem wartości odżywczych nich zawartych. Połączone z tofu tworzą naprawdę zdrową michę!
Sezon na botwinkę w pełni i praktycznie na każdym straganie widzimy pęczki tego zdrowego smakołyku. Buraki, zarówno zjadane w postaci pieczonych bulw, ale również w postaci wyciśniętego soku, mają właściwość rozszerzania naczyń krwionośnych, obniżania ciśnienia dzięki działaniu azotanów i ich wpływu na tętnice. Pokochają je również sportowcy, ponieważ azotany zawarte w burakach zwiększają wydolność organizmu! Już pisałam o tym, że buraki to zdrowy i legalny doping.
Przejdź do kategorii