Papryka zawiera nawet 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, ponadto zawarty w niej likopen wychwytuje wolne rodniki i zapobiega procesom starzenia. W połączeniu z marchewką są potężną dawką beta karotenu, który nie tylko odpowiada za piękny kolor skóry ale przede wszystkim poprawia wzrok, kondycję skóry oraz funkcjonowanie serca. Beta karoten to silny przeciwutleniacz o udowodnionej skuteczności w profilaktyce chorób nowotworowych. Bogactwo witaminy C zawarte w tym przepisie zainteresuje na pewno osoby, które mają problemy ze stawami, gdyż to właśnie ta witamina jest niezbędna do syntezy kolagenu. Zawarta w marchwi prowitamina A wykazuje silne właściwości anty nowotworowe, a zawarte w niej pektyny zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu wykazują działanie antymiażdżycowe. Kolendra natomiast w dużym stopniu zwiększa produkcję witaminy D, uspokaja, zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę K odpowiedzialną za prawidłowe krzepnięcie krwi. Dostarcza składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu i wapnia, a więc szeregu pierwiastków wspierających liczne funkcje organizmu. Jeśli nie macie pod ręką kolendry, spokojnie możecie zastąpić ją natką pietruszki. Wcale nie będzie mniej zdrowo, bo natka jest boska.
PAPRYKOWE NALEŚNIKI Z MARCHEWKĄ I KOLENDRĄ
SKŁADNIKI NALEŚNIKI:
1 szklanka mąki orkiszowej ( może być pszenna zwykła, najzwyklejsza),
1 szklanka mleka roślinnego,
1 czerwona słodka papryka,
szczypta soli
łyżeczka cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego słodziwa,
1 łyżeczka oleju z pestek winogron + odrobina do smażenia.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
2. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem.
SKŁADNIKI FARSZ:
5 szt. marchwi,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka pomidorów,
pieprz,
sól,
szczypta cynamonu,
szczypta imbiru,
2 łyżki soku z cytryny,
olej z pestek winogron,
1/2 pęczka kolendry.(ewentualnie natki pietruszki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy wraz z czosnkiem na oleju.
2. Marchew ścieramy na jarzynówce i smażymy wraz z cebulą i pomidorami, do momentu gdy zmięknie.
3. Marchew doprawiamy, dodajemy kolendrę, sok z cytryny i smażymy przez około 5 minut.
4. Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy w rulon, składamy w kopertę, trójkąt lub inny ulubiony kształt. Naleśniki można jeść bez kolejnej obróbki, ale można je również podsmażyć lub zapiec.
Komentarze