Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 06:49

Zdrowa micha [PIEROGI Z BURAKIEM] /odcinek 41.

W dzisiejszym przepisie pojawia się jeden „magiczny” składnik, którego niestety nie kupicie stacjonarnie w Łukowie. Chodzi o płatki drożdżowe nieaktywne. Jednak bez problemu można dostać je w różnych sklepach online, lub na popularnym serwisie aukcyjnym.

Opakowanie 250 gramów to koszt około 16 złotych, a starcza na bardzo długo ponieważ płatki są lekkie i wydajne. Naprawdę warto w nie zainwestować, gdyż jest to super bogate źródło białka, błonnika, witamin z grupy B i D, oraz selenu, którego zwykle dostarczamy za mało w diecie. 100 gramów płatków dostarcza naszemu organizmowi 72 % dziennego zapotrzebowania na żelazo, 43 % na potas, 40 % na magnez, 24 % wapnia i aż 462 % witaminy B1, 418 % witaminy B2 i 443 % witaminy B6.

Ale po kolei… Płatki drożdżowe powstają z drożdży, a jako pożywkę wykorzystuje się glukozę z melasy buraczanej lub trzcinowej. W wysokiej temperaturze są one dezaktywowane, przez co tracą zdolność fermentacji. Dlatego też osoby, które po spożyciu drożdżowego ciasta odczuwają różne nieprzyjemne sensacje, płatki te mogą jeść spokojnie. Z wyglądu przypominają bułkę tartą, a ich specyficzny orzechowo – serowy smak pasuje do prawie wszystkich potraw. Można wykorzystać je jako wzmacniacz smaku (jak w poniższym przepisie) do farszu, pasztetu czy panierki. Jako zagęszczać do zup i sosów, dodać do past kanapkowych lub omletów, żeby podkręcić ich smak albo posypać nim makaron lub ryż zamiast mega kalorycznego parmezanu. Jeżeli uwielbiacie smak sera ale chcecie odchudzić swoje potrawy zastąpcie go płatkami drożdżowymi. Nie zawierają one cukru ani konserwantów i (poza tymi wzbogacanymi w słód jęczmienny – trzeba sprawdzać tę informację na etykiecie) są bezglutenowe.

Obecny w płatkach drożdżowych błonnik pozytywnie wpływa na procesy trawienne w organizmie, a utrzymanie naturalnej flory jelitowej ma też bezpośredni wpływ na kondycję naszego systemu odpornościowego. Ma wpływ również na poziom cholesterolu we krwi, co wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Duża zawartość witamin z grupy B oraz D polepsza stan skóry oraz wzmacnia włosy i paznokcie. Pozwala również na skuteczną walkę z trądzikiem i przebarwieniami. Wegetarianie oraz sportowcy docenią fakt, że płatki drożdżowe są bardzo dobrym źródłem białka i zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne – na 100 gramów produktu zawierają aż 45,2 grama białka.

PIEROGI Z BURAKIEM

SKŁADNIKI CIASTO:

1 szklanka mąki pszennej,
1/3 szklanka ciepłej wody,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki oliwy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę mieszamy z solą i dolewając wodę i oliwę, wyrabiamy ręką ciasto do momentu kiedy przestanie się przyklejać do dłoni (W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mąki).
Ciasto odstawiamy na bok, przykrywamy szmatką, lub zawijamy w folię, żeby nie wysychało i zabieramy się do wykonania farszu.
 

SKŁADNIKI FARSZ:

1 puszka gotowanej ciecierzycy,
1 pieczony burak,
2 łyżki płatków drożdżowych,
3 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
pieprz,
sól,
szczypta chilli,

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę z czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju z pestek winogron.
Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki wraz z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Miksujemy ma gładką masę. Doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła o średnicy ok. 6 cm. Koło delikatnie rozciągamy i na środek nakładamy łyżkę farszu. Składamy na pół, sklejamy brzegi i wykańczamy falbanką, warkoczem, lub przyciskamy widelcem (metoda dowolna).
Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie. Wyciągamy na talerz po 4 minutach od wypłynięcia wszystkich pierogów na wierzch.
 

WARTOŚCI ODŻYWCZE (całość przepisu):

Energia: 1295 kcal
Węglowodany: 256 g
Tłuszcz: 40 g
Białko: 103 g


Podziel się
Oceń

Komentarze

Ostatnie komentarze
A Autor komentarza: Adam kruczkowskiTreść komentarza: Brawo EmilkaData dodania komentarza: 1.09.2023, 11:58Źródło komentarza: Emilia Orzeł z ŁOK wystąpiła dla pacjentów szpitala psychiatrycznegoAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: Koncert wspaniały , wysokiej klasy artyści . Niech żałuję kto nie przyszedł bo warto było .Data dodania komentarza: 18.09.2022, 19:18Źródło komentarza: Finałowy koncert X Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie /18 września 2022Autor komentarza: KatarzynaTreść komentarza: Pomyłka w nazwisku Jan Jurczykowski ?Data dodania komentarza: 4.06.2022, 20:18Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria III [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Hmmm, podobno jury ma zawsze rację, ale tym razem nieprzyznanie drugiego miejsca przy takiej liczbie świetnych młodych ludzi to zupełna pomyłka. Na szczęście jest nagranie... Zapis z regulaminu: Jury oceniać będzie wykonawców w kategoriach II, III, IV, przyjmując następujące kryteria oceny:  walory głosowe  dobór repertuaru do wieku i możliwości głosowych  muzykalność  interpretacja  emisja głosu  ogólny wyraz artystyczny No to zobaczcie wyróżnienia i trzecie miejsce.Data dodania komentarza: 4.06.2022, 17:31Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria II [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: jkaTreść komentarza: fajna impreskaData dodania komentarza: 27.05.2022, 18:55Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]Autor komentarza: KamilTreść komentarza: Niech ktoś zatrzyma to szaleństwo głosowania na Zuzannę i Nataszę, to uwłacza tym dzieciom i temu konkursowiData dodania komentarza: 24.05.2022, 20:32Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]
Najwyżej oceniane artykuły