Idealne w swojej prostocie. Mogą być zarówno dodatkiem do sosu, zupy, makaronu, kaszy czy daniem głównym zamiast kotleta. Można nimi nafaszerować bułę i zabrać do pracy.
Wczoraj był przepis na słone przekąski więc dzisiaj lecimy ze słodkimi. Jest takie wegańskie powiedzonko:”wszystko można zrobić z fasoli!” I nie jest to tylko dowcip ale czysty pragmatyzm.
Jeśli jesteś typowym chipsoholikiem i po prostu uwielbiasz chrupać słone przekąski ten przepis jest dla ciebie.
Czy jest coś bardziej wiosennego niż „nowalijki”? Słońce przygrzewa, izolacja sprawia, że jesteśmy ociężali więc coraz częściej chcemy sięgać po produkty lekkie i wiosenne. Przynajmniej ja tak mam. Nie bójmy się kombinować i nadawać dobrze znanym potrawom nowy, lżejszy wymiar.
Znudziły cię zwykłe płatki owsiane zalane mlekiem? Zrób słodką i rozgrzewającą owsiankę z gruszkami.
Zaczyna się sezon na szparagi, więc nie może zabraknąć przepisów z nimi w roli głównej. Lub chociaż drugoplanowej ;-) Tym bardziej, że są one skarbnicą witamin i składników mineralnych.
Został Wam szpinak z wczorajszego smoothie? To dzisiaj zrobimy z resztek pożywną zupę.
Myślę, że większość z nas święta w tym roku spędziła raczej leniwie. Stay home i te sprawy, więc przyda nam się coś na rozruch. Coś lekkiego, szybkiego i orzeźwiającego, a przede wszystkim dającego porządną dawkę energii i elektrolitów.
Święta przed nami więc nie może zabraknąć w naszym cyklu przepisu na mazurka. Uważa się go za tradycyjne ciasto polskie, pochodzące z Mazowsza a nazwa „mazur” wzięła się stąd, że właśnie mazurami nazywano mieszkańców tego regionu. Niestety... prawda jest chyba troszkę inna i mazurki przybyły do nas wraz z Turkami. Ale czy to kogoś tak naprawdę obchodzi? Ważne, że jest to ciasto kultowe, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. A ponieważ, co ciekawe, nie ma jedynej słusznej receptury możemy troszeczkę pokombinować.
Wiosna w pełni więc chętniej sięgamy po lekkie potrawy. W tej sytuacji doskonale sprawdzają się wszelkie sałatki. Jeśli jednak do warzyw i pełnych białka strączków dodamy ryż lub kaszę lekka sałatka zamieni nam się w pełnowartościowy posiłek. Jest to też micha, którą z powodzeniem można zabrać do pracy jako lunch box.
Przejdź do kategorii