Zwykle takie „chrupacze” nie najlepiej odbijają się na naszym zdrowiu ze względu na dużą ilość tłuszczu, wzmacniaczy smaku, barwników, zapychaczy i innych. Ale taką słona przekąskę możesz bardzo szybko zrobić sam w domu i wówczas staje się ona superfood. Takie super krakersy możesz zabrać też na wycieczkę jako szybkie uzupełnienie energii. Docenią je na pewno górskie łaziki. Najlepsze jest to, że sam wybierasz smak jaki stworzysz i ogranicza cię tylko twoja wyobraźnia. Możesz użyć świeżych ziół: rozmarynu, bazylii, tymianku, lubczyku. Jakichkolwiek przypraw: nasion kolendry, czarnuszki, ziół prowansalskich, suszonych pomidorów a nawet przyprawy do grilla ;-) A nawet zrobić wersję na słodko z suszonymi owocami: morelami, śliwkami, żurawiną czy bananami.
Super krakersy (ilość składników na dwie blachy)
SKŁADNIKI:
Pestki słonecznika – 1 szkl
Siemię lniane ziarno niemielone - 0,5 szkl
Pestki dyni – 0,5 szkl
Sezam ziarno – 4 łyżki
Płatki owsiane górskie – 1,5 do 2 szkl
Nasiona chia – 2 łyżki
Woda – 1,5 szkl
Syrop klonowy lub syrop z agawy ( można pominąć) – 1 łyżeczka
Olej kokosowy – 2-3 łyżki
Sól – 1 łyżeczka
Ulubione przyprawy i zioła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (pestki dyni możesz posiekać). W drugiej połącz wszystkie mokre wraz z roztopionym olejem kokosowym.
2. Dodaj składniki mokre do suchych i porządnie wymieszaj wszystko łyżką. Mieszaj, aż nasiona i płatki pochłoną wodę, a ciasto będzie dość gęste (wręcz smarownej konsystencji). Odstaw miskę, aż ciasto pochłonie cała wodę, na około 1 – 2 godziny.
3. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. W tym momencie możesz dodać jeszcze dodatkowe przyprawy, aby wykonać dwa różne smaki krakersów.
4. Jedną z części ciasta przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wałkiem owiniętym folią spożywczą, rozwałkuj ciasto na około 3 mm grubości. Ciasto pokrój na podłużne prostokąty, małe kwadraciki lub fikuśne trójkąty – pełna dowolność!
5. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na 180°C i piecz krakersy przez około 20 minut. Po tym czasie odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez około 10 minut, aż będą rumiane.
6. Zostaw do ostygnięcia. Możesz chrupać same lub z ulubionym sosem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (na całość czyli dwie blachy):
Energia: 3016 kcal
Węglowodany: 259 g
Tłuszcz: 186 g
Białko: 110 g
Komentarze