Dzięki suszonym pomidorom są pełne smaku umami a kasza jaglana zapewni nam nie tylko zastrzyk energii ale też cenny zestaw witamin z grupy B, fosforu, magnezu,miedzi, krwiotwórczego żelaza i krzemu dla zdrowych stawów. Same korzyści więc jeśli masz chwilę wolnego czasu … kulaj klopsy!
Jaglane klopsiki z suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI (na około 15 sztuk klopsików):
Kasza jaglana – 1 szkl
Suszone pomidory w oleju – ok 3/4 średniego słoika oraz 2 łyżki tego oleju
Ziarna słonecznika zmielone – 1 szkl
Sos sojowy – 2 łyżki
Wędzona papryka ostra – 1 łyżeczka
Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę porządnie przepłucz ciepłą wodą, następnie zalej
2 szklankami wrzątku i gotuj na wolnym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę. Poczekaj aż ostygnie.
3. Suszone pomidory dokładnie posiekaj i dodaj do ugotowanej kaszy razem ze zmielonymi ziarnami słonecznika. Porządnie wymieszaj, dopraw sosem sojowym i przyprawami. Pamiętaj o soli, jednak nie dodaj jej zbyt dużo, gdyż sam sos sojowy i pomidory są dość słone. Dodaj olej z suszonych pomidorów i ponownie wymieszaj całość. Dobrze sprawdzi się porządne „wyrobienie” rękami a nie mieszanie łyżką.
4. Masę odstaw na chwilę żeby „się przegryzła”.
5. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego wcześniej na około 200°C piekarnika i piecz przez 20–30 minut z funkcją termoobiegu (w zależności od piekarnika), aż będą chrupiące i złociste z zewnątrz.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 1795.7 kcal
Węglowodany:184 g
Tłuszcz: 99.6 g
Białko: 56.7
Komentarze