Czekoladowa owsianka z gruszką
SKŁADNIKI:
Mleko sojowe – 250 ml
Płatki owsiane – 70 g
Kakao – 1 łyżka
Otręby ryżowe – 15 g
Wiórki kokosowe – 1 łyżka
Morele suszone – 40 g
Gruszka – 2 sztuki
Cynamon – szczypta
Pieprz cayenne - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mleko wlej do garnka, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Wsyp szczyptę cynamonu i cayenne. Następnie dodaj płatki owsiane i gotuj na małym ogniu aż płatki będą miękkie. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
2. Dodaj płatki ryżowe, łyżkę wiórków kokosowych oraz drobno pokrojoną połowę moreli i jedną gruszkę.
3. Zagotuj mieszając.
4. Podaj przystrojone pozostałymi morelami, pokrojoną w plastry gruszką i posypane wiórkami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 400 kcal
Węglowodany: 75 g
Tłuszcz: 11 g
Białko: 13 g
Komentarze