Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 listopada 2024 05:42

Zdrowa micha [Zupa z soczewicą, marchewką i szpinakiem] /odcinek XX

Został Wam szpinak z wczorajszego smoothie? To dzisiaj zrobimy z resztek pożywną zupę.

Ja jestem zdecydowaną fanką idei zero waste w kuchni – co jest dobre zarówno dla planety jak i dla naszych portfeli. Warto zawsze planować posiłki tak, żeby przez kolejne dni wykorzystywać te same składniki i marnować jak najmniej jedzenia. Szpinak należy do tych warzyw, które można przygotować na wiele sposobów: zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Na zimno i na ciepło. Co jest dobra wiadomością bo naprawdę warto włączyć go na stałe do swojej diety. Szpinak zawiera silne przeciwutleniacze, dlatego zabezpiecza organizm przed działaniem wolnych rodników. Jego spożywanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory oraz zwyrodnienia. Spowalnia również procesy miażdżycowe, a także opóźnia starzenie się komórek, co wpływa też korzystnie na wygląd skóry. To liściaste warzywo jest dobrym źródłem zarówno witaminy K, jak i magnezu, manganu oraz wapnia, wspierających zachowanie prawidłowej struktury kości. Pracę serca polepszają zawarte w nim potas, selen, foliany oraz witamina B6.

Zupa z soczewicą, marchewką i szpinakiem

SKŁADNIKI:
Bulion warzywny (płyn) - 0,75 szklanki (170 g)
Marchew - 1 mała sztuka (35 g)
Cebula - 1 plaster (9 g)
Czosnek - (1 g)
Soczewica czerwona - 1 łyżka (11 g)
Olej rzepakowy - 0,5 łyżeczki (2 g)
Szpinak (świeży) - 0,5 garści (12 g)
Sól - (1 g)
Pieprz czarny ziarnisty - (1 g)
Papryczka chilli - (1 g)
Kumin - (1 g)
Kurkuma - (1 g)
Ziele angielskie - (1 g)
Liść laurowy - (1 g)
Chleb pszenny - 1 kromka (24 g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na grubych oczkach marchew.
2. Po paru minutach smażenia przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i resztę przypraw.
3. Dodaj soczewicę i gotuj ok. 20–30 minut.
4. Na sam koniec dorzuć umyte liście szpinaku.
5. Podawaj z chlebem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Energia: 219 kcal
Węglowodany: 28 g
Tłuszcz: 6 g
Białko: 11 g


Podziel się
Oceń

Komentarze

Ostatnie komentarze
A Autor komentarza: Adam kruczkowskiTreść komentarza: Brawo EmilkaData dodania komentarza: 1.09.2023, 11:58Źródło komentarza: Emilia Orzeł z ŁOK wystąpiła dla pacjentów szpitala psychiatrycznegoAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: Koncert wspaniały , wysokiej klasy artyści . Niech żałuję kto nie przyszedł bo warto było .Data dodania komentarza: 18.09.2022, 19:18Źródło komentarza: Finałowy koncert X Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej w Łukowie /18 września 2022Autor komentarza: KatarzynaTreść komentarza: Pomyłka w nazwisku Jan Jurczykowski ?Data dodania komentarza: 4.06.2022, 20:18Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria III [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Hmmm, podobno jury ma zawsze rację, ale tym razem nieprzyznanie drugiego miejsca przy takiej liczbie świetnych młodych ludzi to zupełna pomyłka. Na szczęście jest nagranie... Zapis z regulaminu: Jury oceniać będzie wykonawców w kategoriach II, III, IV, przyjmując następujące kryteria oceny:  walory głosowe  dobór repertuaru do wieku i możliwości głosowych  muzykalność  interpretacja  emisja głosu  ogólny wyraz artystyczny No to zobaczcie wyróżnienia i trzecie miejsce.Data dodania komentarza: 4.06.2022, 17:31Źródło komentarza: "WESOŁE NUTKI" Łuków 2022- kategoria II [FOTO] [WIDEO]Autor komentarza: jkaTreść komentarza: fajna impreskaData dodania komentarza: 27.05.2022, 18:55Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]Autor komentarza: KamilTreść komentarza: Niech ktoś zatrzyma to szaleństwo głosowania na Zuzannę i Nataszę, to uwłacza tym dzieciom i temu konkursowiData dodania komentarza: 24.05.2022, 20:32Źródło komentarza: IV Ogólnopolski Przegląd Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Wesołe Nutki” Łuków 2022 [NAGRODA PUBLICZNOŚCI]
Najwyżej oceniane artykuły