Mazurek nie tylko od święta
SKŁADNIKI:
Ciasto:
Mąka orkiszowa – 1 szklanka
Syrop z agawy – 2 łyżki (może być inne płynne słodzidło)
Zimna woda – 2 łyżki
Oleju (np. rzepakowy/słonecznikowy) – 2 łyżki
Szczypta soli
Wypełnienie:
Daktyle bez pestek - 0,5 szklanki
Ciepła woda -0,5 szklanki
Banan – 1 sztuka
Gorzka czekolada bez cukru – 50 gramów
Masło orzechowe – 3 łyżki
Bakalie do ozdoby mazurka (orzechy,suszone owoce – co ci podpowie fantazja)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Składniki na ciasto zagniatamy.
2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą silikonową
3. Foremkę wylepiamy ciastem (część zostawiamy do ukulania wałeczka, którym ozdabiamy brzegi spodu, tworząc "ramkę").
4. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
5. W czasie gdy ciasto się piecze daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 15 minut.
6. Kiedy zmięknął blendujemy je razem z płynem, w którym się moczyły.
7. Upieczony spód wyjmujemy i zostawiamy aż wystygnie.
8. Daktylowa masę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie.
9. Banana kroimy w plasterki i układamy na mazurku, lekko wciskając go w masę.
10. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy ją z masłem orzechowym. Krem wylewamy na ciasto.
11. Ozdabiamy bakaliami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: W święta się nie liczy!
Komentarze