SKŁADNIKI:
Szparagi – 250 g (już po odcięciu końcówek)
Tofu naturalne – 180 g
Ciecierzyca ze słoika – 90 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Musztarda Dijon – 2 łyżeczki
Sok z cytryny – 15 ml
Czosnek – 1 ząbek
Bazylia – ok. 10 listków
Chilli – 3-5 cm żywego lub szczypta suszonego
Słodka papryka – 0,5 łyżeczki
Przyprawa „pomidory z bazylią” – 2 łyżeczki
Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Oliwę, sok z cytryny, musztardę Dijon, sól, chilli, czosnek (drobno posiekany) i bazylię (posiekaną)wymieszaj misce.
2. Tofu pokrój paski i namocz w marynacie na minimum godzinę. Ogólna zasada marynowania tofu jest taka: im dłużej, tym lepiej. Można nawet zostawić na całą noc.
3. Ciecierzycę ze słoika wymieszaj ze słodką papryką przyprawą „pomidory z bazylią”.
4. W naczyniu żaroodpornym ułóż: szparagi bez końcówek, zamarynowane tofu, przyprawioną ciecierzycę. Całość posyp łyżeczką przyprawy „suszone pomidory z bazylią”.
5. Piecz w piekarniku 25 minut w temperaturze 145 stopni.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 500 kcal
Węglowodany: 37 g
Tłuszcz: 21 g
Białko: 33 g
Komentarze