Kalafior zawiera sulforafan, siarkoorganiczny związek chemiczny, który zabija komórki macierzyste raka, spowalniając w ten sposób rozrost nowotworu. Sulforafan również znacznie poprawia ciśnienie krwi i funkcjonowanie nerek. Panie natomiast powinien zainteresować fakt, że jedna porcja kalafiora zawiera 77% zalecanej dziennej dawki witaminy C, która to jest niezbędna w procesie produkcji kolagenu. A także znaczną ilość antyoksydantów. Krótko mówiąc jedzcie kalafior jeśli chcecie wyglądać pięknie i młodo. To oczywiście nie koniec długiej listy jego zalet. Steki z kalafiora są przede wszystkim tanie, łatwe i szybkie w wykonaniu. Można je zjeść zamiast tradycyjnego kotleta, można podać z surówką lub polanego sosem na bazie jogurtu. Można też zapakować go do kanapki. Doskonale sprawdzą się również na grillu, a warto czasem zaskoczyć znajomych czymś zdrowszym niż karkówka z supermarketu.
STEJKI Z KALAFIORA
SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości kalafior,
2 solidne łyżki musztardy stołowej,
2 łyżki przyprawy do grilla,
1/4 szklanki oleju z pestek winogron.
sok z połowy cytryny,
pieprz,
sól.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kalafiora kroimy na około 1 centymetrowe plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miseczki przekładamy musztardę i mieszając trzepaczką, powoli wlewamy olej. Musztarda będzie zdecydowanie jaśniejsza i zacznie przypominać majonez.
Do musztardy dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Wszystko mieszamy. Zamiast gotowej przyprawy można stworzyć własny mix ulubionych przypraw np.: kurkuma, pieprz, suszona cebula, zioła prowansalskie, ostra i słodka wędzona papryka w proszku, kmin rzymski, majeranek, tymianek, oregano, rozmaryn, cynamon.
Każdy kawałek kalafiora smarujemy dokładnie naszą marynatą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez około 20-25 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całości przepisu w czym kaloryczność mocno nabija olej w marynacie, gdyż sam kalafior to zaledwie 220 kcal):
Energia: 742 kcal
Węglowodany: 52 g
Tłuszcz: 56 g
Białko: 20 g
Komentarze