Na koniec lata mam dla Was coś na osłodę – najłatwiejsze ciastka na świecie.
Już niedługo pojawią się w lasach, a przynajmniej ja mam taką nadzieję. Kania! W odróżnieniu od kurek, prawdziwków oraz podgrzybków jej spożycie nie jest niestety aż tak duże.
Kolejny przepis również doskonale sprawdzi się na grillu. Na pierwszy rzut oka można się pomylić i pomyśleć, że to szaszłyki mięsne. Taka magia boczniaków! W tym przepisie połączone są z pomidorkami, cebulą i pieczarkami.
Biorąc pod uwagę fakt, że mamy obecnie prawdziwe dobrodziejstw świeżych, młodych warzyw, które oczywiście warto jeść na okrągło i pod każdą postacią podrzucam wam przepis na warzywa w cieście.
Kasza gryczana pozyskiwana jest z łuskanych nasion gryki, czyli pochodzącej z Azji Wschodniej i Środkowej jednorocznej rośliny z rodziny rdestowatych. Jest w stu procentach produktem bezglutenowym, z którego przygotowuje się nie tylko bardzo wiele dań, ale też produkuje np. mąkę.
Owoce jagodowe są o półkę wyżej od pozostałych owoców – ze względu na zdecydowanie większą ilość składników odżywczych, szczególnie przeciwutleniaczy. Zdecydowanym liderem są tutaj jeżyny. Mają 5-krotnie więcej witamin i składników mineralnych niż jabłka! Właściwości lecznicze jeżyn wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie ludowej. Na bazie jeżyn wytwarzano sok, który potem stosowano przy przeziębieniach oraz w celu wzmocnienia organizmu i zwalczenia drobnych infekcji.
Lody, lody dla ochłody...
Dzisiaj sernik, który jest rewolucyjny bo... nie ma w nim sera.
Dzisiaj gulasz, który doskonale sprawdzi się nie tylko jako obiad, ale również jako lunch box bo całkiem nieźle smakuje również na zimno.
Jak już zapewne wiecie z bobu da się zrobić prawie wszystko. Również spolszczoną wersję guacamole.
Przejdź do kategorii