Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów jeżyny zostały umieszczone na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu. Antocyjany to związki antyoksydacyjne, które wspomagają pracę serca, zapobiegają zmianom nowotworowym w obrębie całego organizmu, obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, wspomagają odchudzanie, ograniczają stany zapalne, poprawiają ostrość widzenia oraz działają ochronnie na skórę. Ta ostatnia właściwość jest, w przypadku jeżyn, tym silniejsza, że bogate są one także witaminę E, czyli witaminę młodości.
Kręćmy więc lody z jeżyn!
SKŁADNIKI:
Jeżyny – 130 g
Mleczko kokosowe – 25 ml
Awokado – pół sztuki
Woda różana – łyżeczka (opcjonalnie)
SPOSÓB WYKONANIA:
Jeżyny wsadź na noc do zamrażarki.
Wyjmij zamrożone jeżyny, dodaj pozostałe składniki, zblenduj.
Energia: 150 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz:13 g
Węglowodany: 17 g
Komentarze