O bobomole, o bobomole to takie dobre, że … ja nie mogę!
SKŁADNIKI:
300g świeżego bobu
2 małe szalotki lub pół małej czerwonej cebuli, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka świeżej mięty, drobno pokrojonej
pół łyżki świeżego oregano (opcjonalnie)
2 – 3 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka suszonych płatków chilli (ewentualnie pół świeżej papryczki chilli, drobno pokrojonej)
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
5 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Zagotowujemy około pół litra posolonej wody i dodajemy bób. Bób gotujemy aż będzie al dente (młody zwykle wystarczy około 5-6 minut, starszy zwykle gotuje się dłużej). Ugotowany bób natychmiast odcedzamy i płuczemy pod bardzo zimną wodą.
2. Jeżeli wykorzystujemy do przygotowania młody bób to możemy śmiało zostawić go bez łuskania (chyba, że nie lubicie skórek wtedy go obierzcie). Starszy obieramy z brązowych łupinek. Jeżeli młody bób zostawiamy w łupince to będziemy potrzebowali blendera aby go zblendować delikatnie do konsystencji grudkowatej pasty, w przeciwnym raze łuskany bób możemy po prostu rozgnieść widelcem. Bób blendujemy / ugniatamy widelcem z ok. 2 – 3 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny (zostawcie ok. łyżki do udekorowania).
3. Do bobu dodajemy pozostałe składnikami (zostawcie szczyptę świeżych ziół i papryczki do udekorowania). Możemy dodać trochę więcej oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie żałujmy również soku z cytryny czy soli i pieprzu do uzyskania ulubionego smaku.
Energia: 674 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 48 g
Węglowodany: 44 g
Komentarze