Połączenie warzyw ze strączkami sprawia, że danie to może stanowić pełnowartościowy posiłek. Są też łatwe w transporcie wiec można zabrać je na piknik lub do pracy. Można też przygotować je na grilla i potem ewentualnie tylko podgrzać na ruszcie. Oczywiście oprócz cukinii czy bakłażana można użyć innych warzyw, np. młodych buraczków, kalafiora, bokuła… co tylko zapragniecie.
WARZYWA W CIEŚCIE
SKŁADNIKI:
Bakłażan – 100 g
Cukinia – 100 g
Mąka z ciecierzycy – 80 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Mleko sojowe – 110 ml
Płatki drożdżowe nieaktywne – 1 łyżka
Garam Masala – 1 łyżeczka
Curry – 1 łyżeczka
Oregano – 2 łyżeczki
Szczypta soli i pieprzu
Sos jogurtowo – miętowy:
Jogurt naturalny sojowy – 100 g
25 listków mięty
1 łyżeczka erytrolu
Pół łyżeczki musztardy
Szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
Warzywa umyj, osusz ręcznikiem, pokrój w plastry, Posyp solą. Odstaw na chwilę.
Mąkę, mleko, oliwę i przyprawy wymieszaj w miseczce. Zblenduj na gładką masę.
Plastry warzyw wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Obtaczaj dokładnie w cieście i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na sos jogurtowo miętowy wymieszaj i zblenduj w oddzielnej miseczce.
Energia: 150 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz:4 g
Węglowodany: 23 g
Komentarze