Jeśli zamiast tradycyjnych ziemniaków dołożycie do niego komosę ryżową będziecie mieli wysokobiałkowy posiłek po treningowy. Pochodzący z Ameryki Środkowej słodki ziemniak ma naturalnie wysoką zawartość związków prozdrowotnych, takich jak beta-karoteny czy antocyjany. Bataty są również dobrym źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B3, B5 i B6, oraz prawdziwą kopalnią witaminy A (w formie oczywiście roślinnego beta-karotenu) - już 100 gramów batatów wypełnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w ponad 600%! Witamina A - stymuluje wzrost, poprawia wygląd skóry, wzmacnia wzrok i odporność na infekcje. Wspomaga produkcję hormonów, tworzenie kości. Chroni przed nowotworami i chorobami serca. Bataty zawierają również dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, idealne więc będą dla osób z miażdżycą, nadciśnieniem czy otyłością. Jest to również dobry produkt urozmaicający dietę cukrzyków (IG=44).
Gulasz z batatów z masłem orzechowym
SKŁADNIKI:
Batat: 1 średni
Czarna fasola: 1 puszka
Masło orzechowe: 100g
Cebula biała: 1 sztuka
Pomidory w puszce: 1 puszka
Woda: 200ml
Olej: 1 łyżka
Kumin: 2 łyżeczki
Kolendra: garść
Imbir: 2cm
Czosnek: 2 ząbki
Liść laurowy: 2 sztuki
Goździk: 2 sztuki
Ziele angielskie: 2 sztuki
Papryka ostra: do smaku
Sól: do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Cebulę i batata obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej olej i wrzuć warzywa. Smaż przez 5 minut na średnim ogniu. Dodaj posiekany imbir oraz czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, pomidory, przyprawy (za wyjątkiem kolendry) i wodę. Gotuj aż bataty będą miękkie.
2. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Zdejmij z ognia. Dodaj czarną fasolę, masło orzechowe i posiekaną kolendrę zostawiając odrobinę do podania. Wymieszaj porządnie. Przykryj, odstaw na 15 minut, żeby smaki się przegryzły a fasola podgrzała.
Całość przepisu
Energia: 780 kcal
Białko: 34,2 g
Tłuszcz:17,6 g
Węglowodany:110,8 g
Komentarze