Kasza gryczana stanowi dobre źródło potasu, selenu, żelaza oraz witaminy B9 (kwasu foliowego), niemniej szczególnie godną uwagi jest jej wysoka zawartość witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, składników mineralnych: magnezu, fosforu, cynku oraz miedzi. Warto również wiedzieć, że wspomniana porcja niegotowanej palonej kaszy zaspakaja również około 90% dziennego zapotrzebowania na mangan. Dlatego dzisiaj bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu oraz mega zdrowa sałatka.
Sałatka z kaszą gryczaną
SKŁADNIKI:
Kasza gryczana palona – 50 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Czosnek – ząbek
Natka pietruszki – 20 g
Pomidorki koktajlowe – 100 g
Ogórki kiszone – 100 g
Orzechy włoskie – 30 g
Roszponka – 40 g
Marchew - 60 g
Sok z połówki cytryny
SPOSÓB WYKONANIA:
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek.
Dodaj wodę, kaszę gryczaną paloną i szczyptę soli.
Gotuj pod przykryciem aż kasza będzie miękka.
Wystudź i dodaj: posiekaną natkę pietruszki, szczyptę pieprzu, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, drobno pokrojone orzechy oraz ogórki kiszone.
Dodaj startą na dużych oczkach marchew.
Podawaj na roszponce, pokropione sokiem z cytryny.
Energia: 500 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz:27 g
Węglowodany: 59 g
Komentarze