Ale doskonale sprawdzi się każde inne ulubione przez was warzywo (cukinia, papryka, bakłażan). Jest to bardzo odżywcza wersja szaszłyka (grzyby to prawdziwe bogactwo składników odżywczych – szczególnie witamin z grupy B), w połączeniu z porcją strączków lub kaszy może stanowić wartościowy obiad.
SZASZŁYKI Z BOCZNIAKÓW
SKŁADNIKI:
Boczniaki 100 g
Cebula – 160 g
Pieczarki – 150 g
Pomidorki koktajlowe – 100 g
Marynata
Sos tamari – 60 ml
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Papryka wędzona – 1 łyżeczka
SPOSÓB WYKONANIA:
Przygotuj marynatą z sosu tamari, oliwy i papryki.
Boczniaki pokrój w paski o grubości ok 4-5 cm, dużą cebulę pokrój w spore kawałki. Boczniaki i cebulę zalej marynatą i włóż do lodówki na 12 godzin.
Nakładaj na kijki do szaszłyków: boczniaki, pieczarki, cebulę grubo pokrojoną, pomidorki koktajlowe.
Szaszłyki wyłóż na tackę do grillowania (lub naczynie do pieczenia w piekarniku). Obok na tacce dodaj cebulę z marynaty.
Całość polej resztą marynaty. Wrzuć na grilla lub do piekarnika.
Energia: 250 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz:7 g
Węglowodany: 38 g
Komentarze