Jeśli lubisz czasami dla ochłody wciągnąć loda, całe pudełko lub z rozpędu dwa i choć upał staje się mniej okrutny to zaczynają cię później męczyć wyrzuty sumienia - te lody są dla ciebie! Również jeśli twoja pociecha na zielone dodatki na talerzu kręci nosem i chcesz jakoś przemycić witaminę C do jej jadłospisu przyda ci się taki lifehack. Tym bardziej, że przemycać tak można nie tylko pietruszkę ale wszelkie owoce i prawie każdą zieleninę. Możesz tak przygotować zarówno pyszną jak i zdrową przekąskę i objadać się bez wyrzutów sumienia.
Lody pietruszkowe
SKŁADNIKI:
dojrzały banan 1 sztuka
natka pietruszki 1 mały pęczek
sok z jednej cytryny
ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Banana kroimy na kawałki, natkę pietruszki drobno szatkujemy.
Banana, pietruszkę i sok z cytryny blendujemy dokładnie razem.
W razie konieczności dodajemy odrobinę wody w trakcie blendowania.
Jeśli chcecie, mus możecie dosłodzić do smaku.
Mus przekładamy do foremek na lody na patyku i zamrażamy.
Voila! Napawamy się smakiem lodów w wersji fit.
Komentarze