Robi się je 20 minut, a połączenie lekko słonego masła orzechowego ze słodyczą daje wspaniały efekt. Jeśli jeszcze na o tym nie wiecie – z przyjemnością donoszę, że masło orzechowe to najzdrowsza przekąska na świecie. Zdecydowanie powinno się znaleźć w diecie osób aktywnych. Stanowi doskonałe źródło energii potrzebnej do efektywnego treningu, a po nim pomaga zregenerować i odżywić mięśnie. Dobry tłuszcz zawarty w maśle orzechowym korzystnie wpływa na metabolizm tkanki tłuszczowej. Ponadto masło z orzechów to źródło argininy, ważnego aminokwasu, który poprawia ukrwienie mięśni i wzmacnia efekty treningu mięśniowego. Masło orzechowe to znakomite źródło witaminy E – jednego z najsilniejszych antyoksydantów, który chroni komórki, zwłaszcza skóry, przed ekspansją wolnych rodników. Na stan skóry korzystnie wpływają też nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym naskórek jest gładki i elastyczny, lepiej wiąże wodę i utrzymuje szczelny płaszcz lipidowy zapobiegający jej odparowaniu. Przede wszystkim zaś jest źródłem pełnowartościowego białka. Oczywiście jest ono wysoko kaloryczne, ale nawet osoby odchudzające się nie powinny z niego rezygnować. W ponad połowie składa się z tłuszczu, jest to jednak tłuszcz mający korzystny wpływ na zdrowie. Orzechy zawierają sporo kwasu oleinowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-9 (znajduje się on również w oliwie z oliwek), a także inne cenne kwasy tłuszczowe wielo- i jednonienasycone, np. kwas linolowy i alfa-linolowy. Są ponadto źródłem minerałów - cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, selenu, sodu, wapnia.
Najważniejsze, o czym musicie pamiętać to by czytać etykiety! Najlepsze masło orzechowe jest oczywiście zrobione tylko z prażonych fistaszków bez żadnych dodatków. Niestety niektórzy producenci dodają sól, cukier lub utwardzone tłuszcze roślinne słabej jakości (np. tłuszcz palmowy).
Ciasteczka z masła orzechowego
SKŁADNIKI na ok. 15 ciastek:
1 szklanka masła orzechowego
100 ml syropu klonowego, z agawy, ryżowego (dowolnego ulubionego)
około 10 sztuk, daktyli namoczonych wcześniej w wodzie przez kilkanaście minut
¾ szklanki mąki ryżowej (najlepiej z ryżu brązowego)
¾ – 1 tabliczka gorzkiej, wegańskiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie)
odrobina ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Do większej miski przełóż masło orzechowe, dodaj do niego syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
2. Następnie dodaj posiekane daktyle i połowę ilości czekolady, również posiekanej na małe kawałki. Wymieszaj i dodaj mąkę ryżową ze szczyptą soli. Wyrób ciasto rękoma.
3. Piekarnik nagrzej na 190 stopni, a na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formuj małe ciasteczka za pomocą zwilżonych dłoni. Około 1 łyżka na jedno ciastko.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 10 – 15 minut, cały czas kontrolując, aby się za bardzo nie przypiekły. Po upieczeniu koniecznie odstaw do ostygnięcia przed ściąganiem z blaszki.
5. Pozostałą czekoladę roztop z kąpieli wodnej wraz z olejem kokosowym i polej nią ostygnięte ciastka.
Energia: 152.5 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 8,5 g
Węglowodany: 16,9 g
Komentarze