Barwniki zawarte w burakach są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Buraki wpływają też pozytywnie na normowanie się cholesterolu i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Jeżeli masz problem z zakwaszeniem organizmu (jego objawami są częste wzdęcia, zgaga, zmęczenie, bóle głowy, problemy z koncentracją, wypryski, wypadanie włosów) i potrzebujesz diety zasadowej sięgnij po buraki, gdyż zalicza się je do produktów silnie alkalizujących. Ta ich właściwość pomaga też bardzo dobrze zwalczać kaca ;-) Będziemy wracali do przepisów z burakami szczególnie teraz, gdy są młode i soczyste. To zresztą warzywo uniwersalne i da się je przygotować na wiele sposobów. Buraczane kotlety możesz spokojnie podać tradycyjnie z ziemniakami, z kaszą, czy tylko z surówką. Sprawdzą się też wyśmienicie do burgerów. To dobry sposób by „przemycić” więcej warzyw w diecie maluchów. Możesz je spokojnie zamrozić i wyjąć, gdy potrzebujesz czegoś do zrobienia na szybko.
Kotlety z buraka
SKŁADNIKI:
Buraki – 3 średnie sztuki, ok.380 g
Kasza jaglana – 1 szklanka- ok. 180 g
Cebula biała – jedna sztuka
Natka pietruszki – ok. pół pęczka
Słonecznik łuskany – 70 g – ok 6 czubatych łyżek
Płatki drożdżowe nieaktywne – 10 g
Sos sojowy – 3-4 łyżki
Olej rzepakowy – 4 łyżki
Mąka (ja używam z ciecierzycy ale sprawdzi się każda) do nadania właściwej konsystencji – ok. 50 g
Pieprz, papryka wędzona, ewentualnie sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę wypłucz dokładnie, umieść w garnku i zalej wodą w proporcji 1: 2. Gotuj mieszając aż zrobi się gęsta masa. Uwaga, lubi przywierać. Zostaw do wystygnięcia.
2. Buraki obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach. Umieść w sporej misce.
3. Słonecznika podpraż chwilkę na suchej patelni i dodaj do buraków.
4. Cebulę oraz natkę drobno posiekaj i dodaj do masy.
5. Dodaj wystygniętą kaszę i resztę składników oprócz mąki.
6. Wyrabiaj masę dobrze rękami, dosypując ewentualnie mąki w miarę potrzeby jeśli masa jest za rzadka. Tu wszystko zależy od tego, jak soczyste były buraki.
7. Uformuj kotlety ulubionej wielkości, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
8. Piecz po 15-20 minut na każdą ze stron, aż zrobią się z wierzchu zarumienione i chrupiące.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całość przepisu ok. 16 kotletów):
Energia: 1808 kcal
Węglowodany: 215,9 g
Tłuszcz: 78 g
Białko: 61,8 g
Komentarze