SKŁADNIKI (na ok 9 sztuk):
Banan – 1 sztuka ( najlepszy będzie mocno dojrzały)
Płatki owsiane – 1 szklanka
Mleko sojowe – 1/3 szklanki
Ocet winny lub jabłkowy – 1 łyżeczka
Syrop klonowy ( lub daktylowy, z agawy czy inny słodzik) – 1- 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Szczypta soli
Szczypta mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu
Ulubione przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż
odrobina oleju rzepakowego do smażenia
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Suche składniki przesyp do wąskiego i wysokiego naczynia (słoik, naczynie blendera, ale też zwykła miska). Mleko możesz wymieszać z octem i syropem w małej misce, lecz nie jest to niezbędne.
2. Składniki mokre wraz bananem dodaj do suchych i porządnie zmiksuj je ręcznym blenderem na wysokich obrotach.
3. Zmiksowane ciasto rozkładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smaż 2–3 minuty z każdej ze stron na złoto-brązowy kolor.
4. Placuszki podawaj z bananem, orzechami laskowymi i syropem daktylowym lub po prostu z ulubionymi dodatkami.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 150 kcal
Węglowodany: 29 g
Tłuszcz: 2,3 g
Białko: 4,8 g
Komentarze