Jest to mieszanka sproszkowanych przypraw o indyjskich korzeniach. Jej głównym składnikiem jest kurkuma - roślina znana od tysiącleci ludom zamieszkującym dzisiejsze Indie i Chiny. Reszta mieszanki to kozieradka, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, goździki, kmin rzymski, cynamon, imbir i sól. Oczywiście nie ma jedynych słusznych proporcji, stąd mieszanki curry stosowane w różnych krajach ( a nawet samych Indiach) różnią się od siebie.
Aromatyczna zupa curry z warzywami i ryżem
SKŁADNIKI:
Bulion warzywny (płyn) - 1 szklanka (250 g)
Marchew - 1 mała sztuka (75 g)
Pomidor - 1 mała sztuka (130 g)
Brokuły - 0,25 sztuki (85 g)
Kalafior - (85 g)
Mleczko kokosowe - 2,5 łyżeczki (13 g)
Ryż basmati - 0,25 szklanki (35 g)
Ziele angielskie - 1 szczypta (1 g)
Liść laurowy - 1 liść (1 g)
Curry - 1 szczypta (1 g)
Chili - 1 szczypta (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Marchew pokrój w średniej wielkości kawałki, brokuła i kalafiora oczyść i podziel na mniejsze różyczki.
2. Do bulionu dodaj przyprawy (poza curry), ryż i warzywa (poza pomidorem). Całość gotuj ok. 15 minut.
3. Na koniec dodaj curry i posiekanego pomidora i gotuj jeszcze 3 minuty. Po tym czasie zupę zabiel mleczkiem kokosowym, zagotuj i odstaw.
4. Gotową zupę przełóż do miseczki.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 343 kcal
Węglowodany: 51 g
Tłuszcz: 7 g
Białko: 14 g
Komentarze