Pęczak z racji swojego niewielkiego przetworzenia jest jedną z najbardziej wartościowych kasz pod względem zawartości składników odżywczych oraz błonnika. Pod kątem zawartości składników mineralnych pęczak to dobre źródło magnezu, fosforu, wapnia, żelaza i potasu. Co ciekawe 100 g pęczaku pod względem zawartości magnezu (133 mg ) wcale nie ustępuje czekoladzie gorzkiej (140 mg), zatem by uzupełniać ten pierwiastek nie musisz zajadać się czekoladą – wystarczy zdrowa micha z pęczakiem. Doceńmy tę kaszę szczególnie teraz, gdy wszyscy żyjemy w stresie, gdyż dzięki dużej zawartości witamin z grupy B doskonale wpływa na układ nerwowy
Pęczotto z pieczarkami i czerwoną fasolą
SKŁADNIKI:
Kasza pęczak - 0,5 Szklanki (75 g)
Fasola czerwona - 0,75 szklanki (110 g)
Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (4 g)
Pieczarki - 1,25 garści (75 g)
Cebula - 0,5 sztuki (45 g)
Pomidory w puszce - 0,5 szklanki (140 g)
Mleczko kokosowe - 2 łyżki (19 g) – można pominąć
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę ugotuj na sypko.
2. Pieczarki i cebulę podduś na oliwie. Zalej pomidorami, dodaj fasolę. Duś przez kilka minut. Na koniec dolej mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Dopraw ulubionymi przyprawami.
3. Wymieszaj sos z kaszą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 571 kcal
Węglowodany: 86 g
Tłuszcz: 12 g
Białko: 22 g
Komentarze