Ciecierzyca zawiera ok. 20% białka w suchej masie. Ponadto W 100 g cieciorki znajduje się: fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach cieciorki), potas (6%/100gr), cynk (16%/100gr), witamina B9 (43%/100gr) oraz witamina B6 (11%/100gr), żelazo (22%/100 gr), magnez (14%/100gr), błonnik. Pomaga w obniżeniu zawartości cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość tłuszczów nienasyconych. Wpływa pozytywnie na kondycję naszej skóry i włosów ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6 .
Dla tych, którzy boją się wzdęć po strączkach dodam, że wszystko jest kwestią obróbki. Główną zasadą jest przede wszystkim ich wcześniejsze moczenie, najlepiej przez kilkanaście godzin ( na przykład przez noc). Ważne – gotujemy w nowej wodzie, tę z moczenia odlewamy. Cieciorkę z puszki również należy dokładnie wypłukać. W każdym wypadku do gotowania dobrze jest dodać kumin rzymski, majeranek lub czarnuszkę. Warto po prostu żołądek powoli przyzwyczajać do strączków bo to prawdziwy dar natury.
Ryż z ciecierzycą w sosie orzechowo-cynamonowym
SKŁADNIKI:
Ryż biały - 0,5 szklanki (90 g)
Bulion warzywny (płyn) - 0,75 szklanki (170 g)
Ciecierzyca konserwowa - 0,5 szklanki (100 g)
Masło orzechowe - 0,5 łyżeczki (5 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Por - 0,25 sztuki (22 g)
Cynamon - 1 szczypta (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotuj ryż, przygotuj bulion, pokrój por w talarki i przeciśnij czosnek przez praskę.
2. Bulion podgrzej w garnku, dodaj por, czosnek i ciecierzycę. Gotuj przez kilka minut na małym ogniu.
3. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Jak zgęstnieje, dopraw szczyptą soli, pieprzem, cynamonem i opcjonalnie ostrą papryką.
4. Ryż nałóż na talerz, dodaj sos z ciecierzycą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 571 kcal
Węglowodany: 92 g
Tłuszcz: 9 g
Białko: 19 g
Komentarze