To prawda, że są kaloryczne ale to dlatego, iż są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. W orzechach jest ponadto bardzo dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu, żelaza, steroli roślinnych, fitoestrogenów oraz witamin A, C i E. Orzechy pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne oraz pobudzają pracę mózgu. Warto włączyć je na stałe do swojej diety.
Cynamonowa owsianka z gruszką i orzechami włoskimi
SKŁADNIKI:
Gruszka - 1 średnia sztuka (130 g)
Orzechy włoskie (obrane) - 0,25 garści (8 g) – oczywiście możesz użyć każdych innych
Płatki owsiane - 5 łyżek (50 g)
Cynamon - 1 szczypta (1 g)
Mleko sojowe - 0,9 szklanki (210 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku tuż nad poziom płatków.
2. Odstaw na 2-5 minut do napęcznienia.
3. Dodaj podgrzane mleko, pokrojone plasterki gruszki i cynamon.
4. Posiekaj i dodaj orzechy włoskie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 400 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 62 g
Komentarze