Kalafior zawiera w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Warzywo to jest również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów cholesteroli - fitosteroli. Warto też podkreślić, że kalafior nie wywołuje alergii, zatem jeść go mogą także osoby wrażliwe. Co więcej, powoduje uczucie sytości, jest niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom dbającym o swoją sylwetkę.
Zupa kalafiorowa z ryżem i warzywami
SKŁADNIKI:
Bulion warzywny (płyn) - 0,5 szklanki (150 g)
Marchew - 1 średnia sztuka (100 g)
Pietruszka korzeń - 1 średnia sztuka (75 g)
Ryż brązowy - 4 łyżki (55 g)
Por - 0,25 sztuki (30 g)
Kalafior - (90 g)
Ziele angielskie - 2 szczypty (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do bulionu dodaj przyprawy, utartą pietruszkę, pokrojonego pora oraz pokrojoną w kostkę marchew i oczyszczonego, podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora. Gotuj 15 minut.
2. Do wywaru dodaj ryż i gotuj kolejne 15 minut.
3. Tak przygotowaną zupę przełóż do miski.
Komentarze