Ma dość intensywny smak i zapach, więc nie każdemu będzie smakować. Jeśli jednak jesteś fanem smaków azjatyckich, to jest szansa, że kimchi Ci posmakuje, i to bardzo. Ja osobiście uwielbiam je za bogactwo smaków i doznań. Po ukiszeniu kimchi należy przechowywać w lodówce, można nawet do kilku tygodni. Podczas kiszenia ważne jest, aby całość kapusty była przykryta wodą. Jest wiele przepisów na kim chi, ten poniżej uważam za jeden z najłatwiejszych.
Bogactwo witamin z grupy B
Ten niewielki przepis (100 kcal) dostarczy Ci ogromną ilość witaminy z grupy B:
– 82% dziennej dawki witaminy B2
– 37% dziennej dawki witaminy B3
– 58% dziennej dawki witaminy B6
– 59% dziennej dawki kwasu foliowego
SKŁADNIKI:
400 g kapusty pekińskiej
100 g marchwi
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku
15 g korzenia imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pasty miso na bazie ryżu
1 łyżeczka syropu klonowego
½ łyżeczki słodkiej papryki
¼ łyżeczki chilli
Sól
SPOSÓB WYKONANIA:
Kapustę pekińską przekrój na pół, wykrój twardą część, następnie pokrój kapustę na kawałki o długości ok. 3-5 cm.
Zalej ciepłą wodą z solą (na 1 litr wody 2 łyżki soli).
Kapustę przykryj talerzem i trzymaj pod wodą 5-6 h.
Przygotuj marynatę (2 posiekane ząbki czosnku, starty imbir, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka pasty miso na bazie ryżu, 1 łyżeczka syropu klonowego, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki chilli)
Kapustę przepłucz i odsącz.
Dodaj marynatę, posiekaną cebulę dymkę oraz marchew startą na grubych oczkach.
Włóż do słoika, obciąż jakimś naczyniem (np. talerzem, miseczką), przykryj słoik gazą lub bawełnianą ściereczką z gumką recepturką na 4-7 dni.
Komentarze