Są pożywne, rozgrzewające, a przy tym super aromatyczne i bogate w smaki jesieni. Warto wykorzystywać szczególnie sezonowe warzywa, który teraz jest dostatek jak dynia, papryka, kalafior, kalarepka. Dzisiaj właśnie krem z pieczonej papryki.
Krem z pieczonej papryki z pieczonym czosnkiem
SKŁADNIKI:
Papryka czerwona: 2 duże
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 1 główka
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta
Bulion: 500 ml
Pomidor: 1 sztuka
Tymianek: 1 łyżeczka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz: do smaku
Do podania:
Śmietanka roślinna: 4 łyżki
Słonecznik: garść
Zielona pietruszka: garść
SPOSÓB WYKONANIA:
Włącz piekarnik na 180 stopni. Paprykę oczyść i pokrój na średniej wielkości kawałki, cebulę pokrój w kostkę, a z czosnku odkrój górę - nie będziemy obierać, tylko piec w całości.
Przełóż wcześniej przygotowane warzywa na blaszkę, skrop olejem, sypnij delikatnie solą i wymieszaj. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnik na około 25 minut.
Upieczone warzywa przełóż do kielicha blendera. Dodaj bulion, pomidora obranego ze skórki oraz przyprawy, zblenduj wszystko razem. Przelej zawartość kielicha do garnka i gotuj przez kilka minut.
Podawaj z kleksem śmietanki roślinnej, uprażonym słonecznikiem, posiekaną pietruszką lub/i z grzankami.
Komentarze