Kiedyś wierzono, że seler przynosi szczęście, dziś naukowo udowodniono, że przynosi zdrowie, urodę i długowieczność. Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Korzeniowa odmiana selera obfituje w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witaminę B9) oraz witaminy PP, C, A i E. Charakterystyczny smak i woń selera to sprawka olejków eterycznych, które nie tylko pachną, lecz także pobudzają pracę przewodu pokarmowego, poprawiają apetyt i ułatwiają trawienie. Związki zawarte w selerze zwiększają wytwarzanie i wydalanie moczu. W związku z tym jest on szczególnie polecany osobom, które cierpią na zakażenie dróg moczowych i kamicę moczową, a także osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Seler zawiera również związki o właściwościach przeciwskurczowych, może być stosowany w przypadku bolesnego miesiączkowania. Por – ulubione warzywo Nerona, jest przede wszystkim wspaniałym źródłem żelaza. Oprócz tego, można w nim znaleźć wiele antyoksydantów, takich, jak np. luteina i zeaksantyna.
Krem z selera pora
SKŁADNIKI:
Seler – 150 g
Por – 100 g
Ciecierzyca (może być gotowana lub z puszki) – 110 g
Orzechy włoskie – 20 g
Ziemniaki 75 g
Śmietanka z migdałów (ale zwykła też się nada) – 50 g
SPOSÓB WYKONANIA:
Selera i ziemniaki obieramy, pora myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do wody z ulubionymi przyprawami, może być też z wegetą lub kostką roślinną.
Gotujemy do miękkości, dodajemy śmietankę. Gdy przestygnie miksujemy na krem.
Podgrzewamy jeszcze trochę.
Przed podaniem posypujemy podprażonymi na patelni orzechami włoskimi, upieczoną ciecierzycą i natką pietruszki.
Energia na jedną porcję: 517 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 69 g
Komentarze