Syrop dyniowy pumpkin spice to pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni!
Gdy tylko nadciąga sezon jesienny, a dynie na targowiskach już nikogo nie dziwią, w ofercie wielu kawiarni pojawia się kultowa kawa z syropem i przyprawami korzennymi. Warto samemu przygotować taki syrop, który nie tylko będzie smaczniejszy – i z naturalnych składników – ale również zdrowszy i dopasowany do naszych kubków smakowych. Można go przechowywać nawet przez miesiąc w zamkniętej butelce w lodówce, ale bez problemu również zapasteryzować na zimę.
SKŁADNIKI na 1 butelkę/słoik 350-400ml:
¾ szklanki gęstego mleka kokosowego
1 szklanka dyniowego purée|
¾ szklanki brązowego cukru lub odrobinę mniej zamienników (ksylitol, erytrytol)
½ szklanki mleka sojowego lub migdałowego
1½ łyżeczki mielonego cynamonu
½ łyżeczki mielonej wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
1 łyżeczka ziarenek anyżu
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie)
szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
1. W rondelku rozgrzej mleko kokosowe, dodaj cukier, dyniowe purée (upieczoną i zmiksowaną dynię) oraz wszystkie przyprawy. Jeśli używasz bardzo gęstego purée, dolej trochę mleka sojowego, żeby uzyskać płynną konsystencję.
2. Całość potrzymaj kilkanaście minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a płyn odrobinę zgęstnieje. Dopraw ponownie do smaku, nie zapominając o soli, która podbija smak wszystkich innych przypraw.
3. Syrop przelej przez sito do średniej butelki, a gdy ostygnie, szczelnie ją zamknij. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Energia w całości przepisu ok. 635 g : 879,7 kcal
Białko: 8,4 g
Tłuszcz: 38,4 g
Węglowodany: 133,1 g
Komentarze