Dzięki połączeniu strączków (soczewica) za zbożem (pęczak) mamy posiłek napakowany pełnowartościowym białkiem. Dodajmy do tego pełne witamin warzywa i mamy po prostu zdrową michę. Oczywiście można komponować dodatki warzywne według własnych preferencji. Pęczak również możesz zastąpić inną ulubioną kaszą, a nawet ryżem.
SKŁADNIKI:
Zielona soczewica: 100g
Kasza pęczak: 100g
Cebula: 1/2 sztuki
Marchewka: 1 sztuka
Pomidory: 2 sztuki
Ogórki: 2 sztuki
Papryka czerwona: 1 duża
Słonecznik: garść
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Dressing:
Olej: 3 łyżki
Musztarda: 1 łyżka
Sok z cytryny: 1 łyżka
Woda: 2 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Zieloną soczewicę i kaszę pęczak ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczewica ma być miękka, ale nierozpadająca się na paćkę.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na dressing. Czosnek możesz posiekać, albo przecisnąć przez praskę do czosnku.
Warzywa pokrój tak jak lubisz. Może być w kostkę, słupki lub część pocięte obieraczką w paski.
Rozgrzej patelnię. Wsyp na nią słonecznik i zarumień go. Zajmie to dosłownie kilka chwil. Pamiętaj, żeby w trakcie prażenia (na suchej patelni) co jakiś czas go zamieszać.
Poukładaj wszystkie składniki sałatki w miseczce lub w pudełku, polej dressingiem, posyp słonecznikiem i posiekaną zieloną pietruszką. Możesz oczywiście sałatkę przed podaniem/zapakowaniem wymieszać - będzie łatwiej jeść.
Komentarze