Wiem, ze niektórym trochę przeszkadza jej specyficzny smak. Pasta z kaszy i wędzonego tofu to doskonały sposób by przemycić ją do diety osób, które nie do końca przepadają za jej smakiem, ale chcą ją do swojej diety włączyć. Tofu natomiast jest bardzo dobrym źródłem białka, o prawie pełnym aminogramie, oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych i szeregu witamin i składników mineralnych. Jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu. Co ważne jest produktem niskokalorycznym, ale zapewniającym dużą sytość.
PASTA Z TOFU I KASZY GRYCZANEJ
SKŁADNIKI:
- 1 kostka wędzonego tofu
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej palonej,
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie, lub wędzonej papryki
- pieprz,
- sól,
- 50 ml oleju lnianego,
- papryka ostra,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- olej z pestek winogron do smażenia.
SPOSÓB WYKONANIA:
- Cebulę podsmażamy z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu, wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładką masę.
Komentarze