Wspaniałą winną i gęstą, która sprawdza się wyśmienicie jako dodatek prawie do wszystkiego. Od kanapki, przez burgera, pizzę czy drugie danie. Oczywiście też jako dodatek do grillowanych potraw. Dzisiaj troszkę inna opcja tej prostej, a pysznej przekąski. Wczesna jesień sprzyja robieniu przetworów z pachnących, soczystych jabłek. A kombinacja słodkich jabłek, czerwonej cebuli i winnego sosu balsamicznego na pewno was zaskoczy.
Mus z czerwonej cebuli i jabłek
SKŁADNIKI:
1,5 kg czerwonej cebuli,
0,5 kg słodkich jabłek,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki sosu balsamicznego,
1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie,
1 łyżka cukru trzcinowego,
kilka kropli tabasco,
pieprz, sól,
olej z pestek winogron.
SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulę kroimy w piórka, po czym podsmażamy ją na oleju z pestek winogron.
Gdy cebula zmięknie, podlewamy ją octem winnym i sosem balsamicznym.
Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w plastry jabłka. Smażmy do momentu całkowitego wysmażenia jabłek. Gdy są bardzo słodkie, cebula już zacznie się karmelizować, ale żeby podkręcić nieco bardziej słodki smak i karmelizowanie, możemy dosypać trochę cukru.
Wszystko miksujemy w blenderze.
Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i dymem wędzarniczym. Jeśli nie posiadacie dymu, można go zastąpić papryką wędzoną.
Energia całość: 1016 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 178 g
Komentarze