Właściwości jarmużu:
pomaga w osteoporozie (zawiera duże ilości wapnia – znacznie więcej niż mleko)
wspiera ciśnienie tętnicze krwi dzięki zawartości wapnia i potasu
zwalcza wolne rodniki dzięki zawartości witaminy C.
hamuje rozwój miażdżycy
łagodzi obfite menstruacje i reguluje krzepnięcie krwi – dzięki zawartości witaminy K
działa przeciwnowotworowo dzięki zawartości karetonoidów – przeciwutleniaczy, które zapobiegają występowaniu takich nowotworów, jak rak krtani, przełyku czy jamy ustnej
chroni przed rakiem piersi, dzięki zawartości indoli.
5 ciekawostek na temat jarmużu:
1 kubek jarmużu to 200 proc. zapotrzebowania dziennego w witaminę A, ok. 130 proc. w witaminę C oraz ponad 600 proc. w witaminę K
1 kubek jarmużu to zaledwie 33 kalorie
jarmuż to dobry sposób na ograniczanie podjadania – syci na długi czas, dzięki czemu polecany jest w wielu dietach redukcyjnych.
roślina jest doskonałym źródłem żelaza, magnezu, kwasu foliowego, wapnia i potasu.
jarmuż wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
*informacje pochodzą ze strony https://twojogrodek.pl/
Komentarze