Świeży imbir, cynamon, suszone owoce, pełna słońca marchew i kasza, to połączenie, po którym jeszcze długo po posiłku czuje się wewnętrzne ciepełko. Można spokojnie użyć tutaj też kaszy jaglanej lub płatków owsianych. Jednak kasza gryczana należy do najcenniejszych roślin ze względu na swój skład i wartości odżywcze. Znacznie więcej składników odżywczych, czyli cennych witamin i minerałów znajduje się w kaszy niepalonej, gdyż wysoka temperatura, którą traktowane są ziarna podczas prażenia niszczy te cenne składniki. Jako, że białko gryki w sposób naturalny nie zawiera glutenu, to kaszę mogą spożywać także osoby chorujące na celiakię. W składzie kaszy gryczanej nieprażonej znajdziemy sporo białka. W stu gramach jest od 13 do nawet 17 g dobrze przyswajalnego białka, które trawi się podobnie jak białka zawarte w roślinach strączkowych. Jest tutaj też sporo błonnika, a mianowicie od 12 do 16 g/100 g produktu. Kasza gryczana bogata jest też w magnez, gdyż stugramowa porcja zawiera go aż 220 mg. Jest to więc znacznie więcej niż w gorzkiej czekoladzie. Jednocześnie gryczanka z jabłkami i kurkumą wpisuje się w modny ostatnio trend „diety SIRT”.
Rozgrzewająca gryczanka z cynamonem
SKŁADNIKI:
Kasza gryczana niepalona – 40 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Imbir korzeń – ok 7 g
Mleko sojowe - 150 ml
Morele suszone – 30 g
Marchew – 70 g
Jabłko – 70 g
¼ łyżeczki cynamonu
Szczypta kurkumy
Szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Kaszę gryczaną namocz na noc
2. Na łyżeczce oliwy podsmaż przez ok 3 minuty starty imbir, ¼ łyżeczki cynamonu, szczyptę kurkumy.
3. Dodaj przepłukaną kaszę, mleko, pokrojone morele, szczyptę soli. Zacznij gotować.
4. Dodaj starte na grubych oczkach marchew i jabłko i gotuj aż kasz będzie miękka.
5. Podawaj posypane szczyptą cynamonu.
Energia: 400 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 75 g
Komentarze