Właściwości odżywcze oberżyny w Polsce zostały zauważone już w XVI wieku, ale uprawiana była głównie jako roślina ozdobna. Bakłażan ma bardzo mało kalorii, w 100 g jest ich jedynie nieco ponad 20. W 90% składa się on z wody, zawiera niewielkie ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Co ciekawe znajdziemy w nim za to sporo błonnika pokarmowego, więcej niż np. w jabłkach. Oberżyna jest także cennym źródłem składników mineralnych. Bakłażany dobrze jeść szczególnie w okresie jesienno-zimowym, bo pomagają zwalczać wirusy i bakterie. Mają także właściwości moczopędne, rozkurczowe i rozluźniające. Warzywo zawiera wiele składników mineralnych, a wśród nich m.in. potas, który działa przeciw osłabieniu mięśni gładkich i szkieletowych czy wapń przeciwdziałający osteoporozie i psuciu się zębów. Fioletowa skórka bakłażana zawiera związki fenolowe, wśród nich m.in. antocyjny. Są one silnymi przeciwutleniaczami, przez co opóźniają proces starzenia i poprawiają funkcjonowanie organizmu, chronią przed nowotworami, a także nadają zdrowy wygląd skórze i paznokciom. Warto więc włączyć bakłażany na stałe do swojej diety. Śliwki to doskonały dodatek do dań jednogarnkowych, który sprawia, że ich smak staje się ciekawszy. Słodko-kwaśna śliwka z aksamitnym bakłażanem, a do tego nadający ostrości imbir, słodkawe mleczko kokosowe i wędzone tofu – to smak, do którego będziecie chcieli wracać często.
Gulasz z bakłażana ze śliwką
SKŁADNIKI:
Bakłażan – 300 g
Ryż basmati – 40 g
Czerwona soczewica – 60 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Cebula – 100 g
Śliwki węgierki – 300 g
Imbir korzeń – 10 g
Tofu wędzone – 180 g
Mleczko kokosowe – 70 ml
Kumin w ziarnach – 1 łyżeczka
Garam masala – ½ łyżeczki
Papryka wędzona – ½ łyżeczki
Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
Szczypta soli
Szczypta Cayenne
Szczypta czarnuszki
SPOSÓB WYKONANIA:
Bakłażana pokrój w półksiężyce, posól i odstaw na 10 minut.
Ugotuj ryż i soczewicę.
Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, śliwki, starty imbir, kumin w ziarnach i pokrojone w kostkę tofu.
Dodaj bakłażana, mleczko kokosowe i ok 150 ml wody. Duś na wolnym ogniu.
Dodaj paprykę wędzoną, garam masala, cukier, sól i szczyptę cayenne.
Duś na małym ogniu aż bakłażan będzie miękki, a sos gęsty.
Podaj z ugotowanymi wcześniej ryżem i soczewicą. Posypane odrobiną czarnuszki.
Energia: 500 kcal
Białko: 22 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 75 g
Komentarze