Pokrzywa w suchej masie zawiera 40 % białka. Istnieją różnorodne zastosowania pokrzywy:
jest wartościowym pożywieniem dla ludzi i zwierząt
roślina posiada liczne właściwości lecznicze
jest używana w kosmetyce
służy jako doskonały nawóz organiczny w ogrodzie, w formie tzw. gnojówki
jest starą rośliną barwierską (na przykład do tkanin albo wielkanocnych pisanek)
z włókien pokrzywy można wyrabiać tkaniny.*
Jak wyhodować pokrzywę? Do czego można dodawać tę roślinę? Jakie są przepisy kulinarne z pokrzywą? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie Państwo w poniższych odnośnikach:
https://twojogrodek.pl/Sposoby-na-pokrzywe-Przepisy-WIDEO
https://twojogrodek.pl/Pokrzywa-uprawa-w-ekologicznym-ogrodzie
https://twojogrodek.pl/Pokrzywa-wlasciwosci-zastosowanie-lecznicze-sok-z-pokrzywy
https://twojogrodek.pl/Co-zrobic-z-pokrzywy-Najlepsze-przepisy
*informacje pochodzą ze strony TwójOgródek.pl
Komentarze