Gotują się ok 5 minut i doskonale łączą praktycznie ze wszystkim, co możemy znaleźć w kuchni. Zrobisz z nimi i zupę i kanapki. Śpieszmy się wcinać szparagi, bo tak szybko odchodzą ;-)
SKŁADNIKI:
1 pęczek zielonych szparagów
4 łyżki tahiny
3 – 6 łyżek wody
1 1/2 łyżki soku z cytryny
1/8 łyżeczki syropu z agawy lub innego ulubionego słodzika, opcjonalnie
spora szczypta soli
spora szczypta kuminu
oraz do podania: świeża kolendra i pokruszone pistacje lub migdały
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do dużej patelni lub rondla wlać wodę, dodać sól i postawić na największym palniku aby szybko doprowadzić do wrzenia. W tym czasie szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i przygotować sos.
2. Do kubeczka blendera lub do miseczki dodać wszystkie składniki sosu i zblendować lub wymieszać widelcem. Spróbować i w razie potrzeby dodać więcej soli lub soku z cytryny, a jeśli sos jest za gęsty dodać więcej wody.
3. Do gotującej się wody wrzucić szparagi i gotować 2 – 4 minuty. Na dnie półmiska lub talerza rozsmarować 2/3 sosu tahini. Posiekać kolendrę oraz pistacje lub migdały. Gotowe szparagi szybko odcedzić, położyć na przygotowanym talerzu, oblać resztą sosu tahini i posypać dodatkami. Jeśli nie masz kolendry, spokojnie możesz użyć natki pietruszki, a nawet listków mięty – też będą super pasowały.
Energia: 352 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 20 g
Komentarze