Podczas gdy zrobienie własnego smarowidła wcale nie jest tak trudne, nie zajmuje wiele czasu za to pozwala bawić się ulubionymi smakami. Co może być lepszego od młodej, świeżej marchewki?! Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu. Z tej substancji organizm wytwarza witaminę A niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Marchew zawiera dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz usprawniają pracę układu trawiennego. Można by długo wymieniać. Jednak zamiast wymieniać lepiej po prostu zrobić z niej paprykarz.
Paprykarz marchewkowo - jaglany
SKŁADNIKI na średni słoik (kilka kanapek):
¾ szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki marchewki lub selera, startej na grubych oczkach
1 średnia biała cebula
3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki łagodnego oleju (rzepakowego, słonecznikowego)
1 łyżeczka sosu sojowego tamari lub ciemnego
½ łyżeczki ziela angielskiego mielonego
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej (lub zwykłej ostrej)
1–2 łyżki płatków drożdżowych
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju na rozgrzanej patelni. Dodaj do tego startą marchew i duś przez kilka minut.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na półsypko z 1½–2 szklankami wody. Przygotuj ją tak, jak lubisz: jeśli wolisz konsytencję bardziej płynnej pasty, dodaj więcej wody; jeśli wolisz wyczuwalne ziarenka kaszy – dodaj mniej. A jeśli chcesz, aby paprykarz jednak przypominał gładką pastę – lekko rozgotuj kaszę.
3. Do podduszonej marchewki z cebulą dodaj kaszę jaglaną, przyprawy i przecier pomidorowy. W razie potrzeby, gdyby kasza za bardzo zagęszczała konsystencję, dodawaj po odrobinie wody. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
4. Paprykarz gotowy! Przełóż go do słoika albo od razu zajadaj na kanapkach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 193,5 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 33,7 g
Komentarze