Dzisiaj bardzo prosta sałatka, która jednocześnie jest mega naładowana wartościami odżywczymi. Komosa ryżowa jest jednym z najlepszych źródeł białka, zawierającym pełen zestaw aminokwasów egzogennych. Komosa ryżowa, ze względu na zawartość skrobi, jest dobrym źródłem energii. Ponadto, w przeciwieństwie do innych popularnych zbóż, jest prawdziwą skarbnicą witamin i mikroelementów, takich jak: magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, mangan, wapń, kwas foliowy oraz przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Dzięki temu nazywana jest złotem Inków i zaliczana do super foods. Szpinak kryje w sobie niemal cały alfabet witamin: A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E i K. Do tego dodajmy kwas foliowy i kwas pantotenowy. Oczywiście wszyscy wiemy, że szpinak zawiera żelazo - prawda jest jednak taka, że nie odbiega zbytnio pod tym względem od innych warzyw zielonych. O wiele więcej ma go... burak.
Sałatka z burakiem i szpinakiem
SKŁADNIKI:
1 średni burak
1 średnia pomarańcza
½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
1 łyżka nasion chia
2 – 3 garści świeżego szpinaku
odrobina soku z cytryny (z połówki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Umyj buraka, wysusz, owiń w folię i upiecz w w piekarniku nagrzanym na 220 stopni aż będzie miękki (50-60 minut). Następnie obierz go i pokrój w paski.
2. Porządnie przepłukany szpinak umieść w misce i skropl wyciśniętym sokiem z cytryny, dobrze wymieszaj. Pomarańczę wyfiletuj usuwając skórę i białe włókna.
3. Na talerzu rozłóż szpinak, następnie buraki. Rozsyp ugotowaną komosę ryżową, dołóż kawałki pomarańczy i posyp nasionami chia. Smacznego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 301 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcz: 5,6 g
Węglowodany: 56,7 g
Komentarze