Pisałam już wielokrotnie o tym, że buraka nie sposób przecenić. To niepozorne warzywo jest prawdziwą bombą składników odżywczych, a wiele badań potwierdza, że działa jak naturalny doping. Koktajl ten docenią wiec sportowcy. Obecnie dostępne młode buraczki są rewelacyjne do koktajli. Jeśli masz mocny blender możesz spokojnie użyć buraka surowego zamiast go piec lub gotować. W malinach jest przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B. Również spora ilość witaminy C i E oraz wapń, potas i magnez. Wzmacniają one serce oraz układ odpornościowy, mają również naturalne właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne i antywirusowe. Obniżają również ciśnienie i poziom glukozy we krwi. Warto korzystać z ich dobrodziejstwa, gdyż pomimo wielu składników odżywczych pozostają niskokaloryczne – 100 gramów tych owoców to tylko 52 kcal.
SKŁADNIKI (dwie porcje):
1 ogórek zielony
1 szklanka mleka sojowego
ok. 50 gramów sałaty rzymskiej
35 gramów suszonych śliwek
1 średni burak
100 gramów malin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Buraka obierz ugotuj lub upiecz, a gdy wystygnie obierz ze skórki.
2. Ogórka obierz, sałatę umyj.
3. Wszystkie składniki włóż do blendera i zblenduj na gładką masę.
4. Możesz dodać kostek lodu lub schłodzić w lodówce.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 300 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 60 g
Komentarze