SKŁADNIKI:
1 i 1/2 kg ogórków zielonych
3 łodygi selera naciowego
2 łyżki tartego chrzanu,
3 ząbki czosnku,
1 duży pęczek koperku,
sok z połowy z cytryny,
200 ml mleczka kokosowego,
pieprz,
sól,
opcjonalnie papryka chilli.
kilka kromek chleba,
olej rzepakowy tłoczony na zimno.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ogórki obieramy, przecinamy i wyciągamy z nich pestki. Kroimy i wrzucamy do kielicha blendera.
Seler naciowy kroimy i wrzucamy również do kielicha.
Chrzan ścieramy na tarce i dodajemy do składników już przygotowanych w blenderze.
Dodajemy czosnek, koper, cytrynę, mleczko kokosowe, pieprz, sól.
Miksujemy.
Chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni.
Podajemy z grzankami, kiełkami i polewamy olejem.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całość przepisu z trzema kromkami pełnoziarnistego chleba):
Energia: 880 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 47 g
Węglowodany: 111 g
Komentarze