Angielska nazwa arbuza, czyli watermelon, idealnie opisuje jego właściwości. Owoc ten składa się w ponad 90% z wody. To znaczy, że nie jest najlepszym źródłem składników odżywczych ale doskonale gasi pragnienie i jest niskokaloryczny. Natomiast zawarte w arbuzie składniki mineralne i związki antyoksydacyjne mają silne działanie przeciwutleniające. Przede wszystkim karotenoidy, odpowiadające za czerwono-pomarańczową barwę miąższu, są bardzo silnymi antyoksydantami. Najbardziej aktywnym związkiem o takich właściwościach w arbuzie jest likopen. Substancja ta zapobiega niekorzystnym tlenowym przemianom cholesterolu, ma także silne działanie antyaterogenne (zapobiega powstawaniu miażdżycy). Jest silnym zmiataczem wolnych rodników, które prowadzą do chemicznego i mechanicznego uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych. Arbuzy zmniejszają więc ryzyko chorób układu naczyniowo-sercowego, zmniejszają ryzyko zawału serca, miażdżycy i udaru mózgu. Duża zawartość wody w arbuzach wpływa na jego moczopędne i detoksykacyjne działanie. Spożywanie arbuza zaleca się osobom gorączkującym i odwodnionym. Zarówno sok, jak i miąższ arbuza doskonale nawadniają organizm i dostarczają przy tym niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania elektrolitów i węglowodanów. Nie każdy wie, że oprócz soku i miąższu właściwości lecznicze przypisuje się zarówno jego pestkom, jak i grubej, mięsistej łupinie. Całkiem nieźle jak na tak niepozorny owoc. Arbuza można jeść pod wieloma postaciami. Jeśli nigdy go nie grillowaliście koniecznie nadróbcie to niedopatrzenie.
Letnia sałatka z grillowanym arbuzem
SKŁADNIKI (na około 4 mniejsze porcje):
½ średniego arbuza (około 20 mniejszych kawałków)
4 pomidory (najlepiej bawole serce lub malinowe)
2 białe cebule
2 garści rukoli
2–3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pomidory pokrój w kostkę, cebulę w pióra, a arbuza na małe trójkąciki. Porządnie natrzyj go ziołami oraz odrobiną soli i pieprzu.
2. Na mocno rozgrzanym ruszcie zgrilluj arbuza, aż pojawią się na nim małe przypalenia. Następnie wszystkie składniki wymieszaj w małej misce i odstaw na kilka chwil do przegryzienia. Dodaj ocet balsamiczny oraz więcej soli i pieprzu do smaku.
3. Sałatka jest gotowa – możesz ją przechować w szczelnym pojemniku ale raczej zniknie zbyt szybko.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całości):
Energia: 436 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 95 g
179 g witaminy A i 112 gramów witaminy C!
Komentarze