Dzisiaj połączenie, które brzmi mało oryginalnie: ziemniaki i cebula. Natomiast sama w sobie przekąska zrobi na pewno wielkie wrażenie, gdyż smak ma niepowtarzalny. Jak to w życiu ... czasem cały czar tkwi w najprostszych rzeczach. Oczywiście jeśli nie masz możliwości grillowania, możesz talarki podsmażyć na patelni. Wcale nie tracą na smaku.
Ziemniaczane talarki i konfitura z czerwonej cebuli
SKŁADNIKI (na około 4-5 porcji):
pół kilograma czerwonej cebuli
pół szklanki czerwonego wina
3 łyżki cukru
kilka łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz
5–6 średniej wielkości ziemniaków
ulubione zioła: tymianek, rozmaryn, cząber
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Cebulę posiekaj na cienkie półksiężyce lub piórka, a na suchą patelnię wysyp cukier i zacznij podgrzewać, aż się stopi i stworzy karmel.
2. Gdy będzie już lekko brązowy, wrzuć na niego cebulę i chwilę poczekaj, aż puści sok. Na wolnym ogniu pod patelnią, zacznij wszystko mieszać – cukier przez chwilę może sprawiać trudności, jednak z czasem wszystko ładnie się połączy. Wtedy dodaj wino i ocet balsamiczny.
3. Całość gotuj przez około 15 minut, aż soki się połączą, ale nie odparują do końca. Dopraw konfiturę solą i pieprzem, a jeszcze ciepłą przełóż do słoiczków. Możesz zrobić więcej i zapasteryzować na przyszłość.
4. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry i ugotuj. Talarki grilluj po kilka minut na każdą stronę. Na każdy talarek nałóż odrobinę konfitury z czerwonej cebuli, dodaj zioła i zajadaj ze smakiem!
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całości):
Energia: 822 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 155 g
Komentarze