Pieczone buraki z twarożkiem tofu
SKŁADNIKI (na ok 5 porcji):
Buraki ćwikłowe – 2 kg
Czosnek – 1 główka
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Tymianek lub rozmaryn świeży – 0,5 doniczki ( ostatecznie użyj suszonych ale świeże zioła jednak robią różnicę)
Tofu naturalne – 1 kostka
Sok z cytryny – 2-3 łyżki
Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki
Mleko sojowe – odrobina
Sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki, przełóż do większej miski i dokładnie wymieszaj z oliwą i odrobiną pieprzu.
2. Czosnek obierz i zmiażdż pojedyncze ząbki. Buraki przełóż do formy do pieczenia, dodaj czosnek, sporą ilość świeżych ziół (trochę zostaw do podania) oraz odrobinę soli do smaku.
3. Jeśli używasz piekarnika parowego, ustaw tryb wysokiej wilgotności i piecz buraki w 130°C przez około 45 minut. Jeśli używasz standardowego piekarnika, ustaw temperaturę 180°C i piecz buraki około 1 godzinę, do półtorej.
4. W międzyczasie tofu pokrusz widelcem w małej misce, dodaj stopniowo sok z cytryny, aż będzie odpowiednio kwaśny. Dodaj zioła prowansalskie i sporą ilość pieprzu oraz soli.
5. Gotowe buraki przemieszaj, przełóż na talerz, dodaj dodatkową porcję świeżych ziół i przygotowany wcześniej twarożek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (całość przepisu):
Energia: 1197 kcal
Węglowodany: 175 g
Tłuszcz: 26 g
Białko: 65 g
Komentarze