Chia fresca – idealny, naturalny napój energetyczny. Na pewno słyszeliście o nasionach chia – czyli szałwii hiszpańskiej. Te maleńkie ziarenka to nieprawdopodobna skarbnica wartości odżywczych i zdrowotnych. Zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega – 3 niż ryby. Oprócz tego są bogate w żelazo, magnez, cynk i wapń. Regularne ich spożywanie dobrze wpływa na pamięć, układ nerwowy, trawienny i koncentrację. Zawierają duże ilości błonnika i białka. Poza tym stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy. Nasiona chia wchłaniają wodę, a więc później w organizmie ją oddają i nawilżają od środka.
Chia fresca
SKŁADNIKI:
Nasiona chia – 2 łyżki
Sok z limonki – 2 łyżki
Miód – odrobina do smaku opcjonalnie
Woda mineralna lub kokosowa – 300 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do szklanki bądź słoika wsyp nasionka, wlej sok z limonki i ew. dosładzacz. Zalej wodą i porządnie wymieszaj.
2. Odstaw na trochę żeby nasionka napęczniały i gotowe.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 153,5 kcal
Węglowodany: 19 g
Tłuszcz: 7,8 g
Białko: 4,3 g
Komentarze